Wat doen we aan voor een familieshoot?

De datum voor de familieshoot staat. Nu de grote vragen: wat doen jullie aan? Ik heb enkele tips voor je, aan de hand van de ervaringsdeskundigen: mijn voorgaande klanten.

Mijn advies…

Als fotograaf heb ik maar een paar wensen:

 • Doe iets aan waar jij je lekker in voelt! Hoe jij je voelt zie je ook terug op de foto. Dus doe je iets aan wat te kort, te strak, te rood voor jou is, dan zie je dat jij je ongemakkelijk voelt. Dus doe iets aan wat je vaker aan hebt, wat lekker zit en jou het gevoel geeft te gaan roepen: “kijk eens hoe leuk ik ben!”.
 • Doe iets aan wat echt “jij” is. Ik ga proberen jullie op de foto te zetten zoals jullie echt zijn. Je kunt dus hele chique kleding aan doen, maar is dat wat jullie normaal aan hebben waar jullie een ontspannen fotoshoot in kunnen doen?
 • Twee simpele verzoeken: Doe geen fluor-felle kleren of bizar drukke patroontjes aan. Dat kan mijn camera niet aan. Gewone felle kleuren of drukke patronen kan mijn camera best aan, maar TE vindt hij geen succes.
 • Twijfel je? Heb je gewoon echt geen idee wat aan te doen? Bespreek het met mij! App me, stuur me foto’s en we komen samen tot een plan.

[tg_masonry_gallery gallery_id=”7444″ layout=”contain” columns=”3″]

Familie / groepsfoto

Vaak zie je bij familie foto’s dat iedereen in spijkerbroek en wit shirt is. Dat hoeft van mij niet, zoals ik zei: doe vooral aan wat jullie normaal ook aan hebben en lekker in voelen. Het is echter wel goed om op te letten wat iedereen aan heeft en of jullie wel matchen.
Wat opties:

 • Bespreek dat iedereen in dezelfde kleur tinten komt, bijvoorbeeld iedereen in blauw tinten. Of de helft in blauw en de andere helft een andere kleur.
 • Bespreek dat iedereen in lichte, rustige tinten komt.
  Dit zorgt dat jullie mooi bij elkaar passen en de foto ook prettiger wordt om naar te kijken. Bespreek dit onderling en vraag mij eventueel om advies.
 • De kinderen in dezelfde kleur en de ouders passen hun kleding aan zodat het past.
 • Liever bont en kleurrijk? Doe dan allemaal aan wat je aan wilt, maar kijk even of niemand vloekt met een ander. Allemaal een andere kleur kan ook heel leuk zijn!
 • Let bij de kinderen op grote prints op t-shirts. Grote teksten of plaatjes leiden af en we willen dat de aandacht volledig naar jullie gaat.

Veel plezier met kiezen en stuur me gerust via Whatsapp je keuze als je twijfelt!

[tg_masonry_gallery gallery_id=”7451″ layout=”contain” columns=”3″]

Uit ervaring…

Ik heb al veel verhalen gehoord de laatste jaren, dus ik help je graag om deze fouten te voorkomen.

 • Strijk je kleding.
  Iets waar je je normaal niet aan stoort kan op de foto toch opeens erg storen. Ik kan enkele kleine vlekjes of kreukels weg shoppen, maar doe dit sowieso liever niet. En helaas: echt goed gekreukte kleding is niet recht te photoshoppen.
 • Ga niet de dag ervoor (of erna) naar de kapper.
  De dag ervoor moet je vaak nog wennen en is het misschien nog niet helemaal naar wens en voel je je ook niet lekker nog. Ga je de dag erna, dan valt het misschien extra op dat het hard nodig was. Ga dus op tijd van tevoren naar de kapper als je wilt dat je haar goed zit.
 • Doe niet meer of minder make-up dan normaal.
  Gehoord van klanten over foto’s gemaakt bij een andere fotograaf: “Het was een hele mooie foto, maar niemand herkende me! Ik had nooit zoveel make-up op of had dat soort kleding aan…. Ik wil graag herkenbaar op de foto.”
 • Doe iets tijdloos aan.
  We weten allemaal hoe het zit met trends: wat je dit jaar nog heel leuk vindt is volgend jaar alweer heel raar. Is het een foto voor aan de muur of op je website? Doe dan iets tijdloos aan, dan kun je er voorlopig mee voort.
 • Houd rekening met de achtergrond.
  Waar gaan we foto’s maken? Gaan we naar het bos? Doe dan niet iets volledig groens aan. Gaan we naar de duinen? Beige valt wat weg. Wil je wel rust in de foto? Kies dan foto’s die wel passen bij de achtergrond, maar niet meteen wegvallen. Zoals de shoot tussen de bloesem, daar had de dame een roze outfit aan. Dat kleurt mooi bij de bloesem, maar ze valt niet weg.

[tg_masonry_gallery gallery_id=”7448″ layout=”contain” columns=”3″]

Ik hou van kleur

Kleur kan zoveel doen voor iemand en kan ervoor zorgen dat de foto echt tot leven komt. Ik ben geen kleurenadviseur dus zal geen gedetailleerd advies geven. Maar je kunt zelf wel nadenken (of met mij bespreken) wat je met de foto wilt zeggen en dus kiezen voor een felle of juist wat rustigere tint.

– Rood is bijvoorbeeld een hele opvallende kleur, je valt op tegen de achtergrond en straalt vaak zelfvertrouwen uit.
– Blauw staat voor kalmte en straalt rust uit.
Wat wil jij zeggen met de foto?

Google eens op kleuradvies als je geen idee hebt wat bij jouw haar en huidskleur past.

Vergelijkbare berichten