interieurontwerper, zakelijke fotografie, zzp, website, promotie, ondernemer

Wat doe je aan voor op de foto?!

De datum voor de fotoshoot staat. Nu de grote vragen: wat doe je aan? Hoe doe je je haar? Ik heb enkele tips voor je, aan de hand van de ervaringsdeskundigen: mijn voorgaande klanten.

Mijn advies…

Als fotograaf heb ik maar een paar wensen:

 • Doe iets aan waar jij je lekker in voelt! Hoe jij je voelt zie je ook terug op de foto. Dus doe je iets aan wat te kort, te strak, te rood voor jou is, dan zie je dat jij je ongemakkelijk voelt. Dus doe iets aan wat je vaker aan hebt, wat lekker zit en jou het gevoel geeft te gaan roepen: “kijk eens hoe leuk ik ben!”.
 • Doe iets aan wat echt “jij” is. Ik ga proberen jou op de foto te zetten zoals je echt bent. Je kunt van tevoren naar de visagist en de stylist gaan, maar zetten we dan echt “jij” op de foto? Uiteraard hangt dit af van de reden van de fotoshoot, maar stel dat je een foto wilt voor je zakelijke profiel: hoe zie jij er normaal uit bij een gesprek met nieuwe klanten? Heb je een hip roze jurkje aan of een spijkerbroek met colbertje? Doe dan dat ook aan! Dan liet je zien wie JIJ bent in plaats van wie jij bent als je naar de visagist, kapper gaat en kleding aan doet die je normaal nooit aan hebt 😉
 • En twee simpele verzoeken: Doe geen fluor-felle kleren of bizar drukke patroontjes aan. Dat kan mijn camera niet aan. Gewone felle kleuren of drukke patronen kan mijn camera best aan, maar TE vindt hij geen succes.
 • Twijfel je? Heb je gewoon echt geen idee wat aan te doen? Bespreek het met mij! App me, stuur me foto’s en we komen samen tot een plan.

Uit ervaring…

Ik heb al veel verhalen gehoord de laatste jaren, dus ik help je graag om deze fouten te voorkomen.

 • Strijk je kleding.
  Iets waar je je normaal niet aan stoort kan op de foto toch opeens erg storen. Ik kan enkele kleine vlekjes of kreukels weg shoppen, maar doe dit sowieso liever niet. En helaas: echt goed gekreukte kleding is niet recht te photoshoppen.
 • Ga niet de dag ervoor (of erna) naar de kapper.
  De dag ervoor moet je vaak nog wennen en is het misschien nog niet helemaal naar wens en voel je je ook niet lekker nog. Ga je de dag erna, dan valt het misschien extra op dat het hard nodig was. Ga dus op tijd van tevoren naar de kapper als je wilt dat je haar goed zit.
 • Doe niet meer of minder make-up dan normaal.
  Gehoord van klanten over foto’s gemaakt bij een andere fotograaf: “Het was een hele mooie foto, maar niemand herkende me! Ik had nooit zoveel make-up op of had dat soort kleding aan…. Ik wil graag herkenbaar op de foto.”
 • Doe iets tijdloos aan.
  We weten allemaal hoe het zit met trends: wat je dit jaar nog heel leuk vindt is volgend jaar alweer heel raar. Is het een foto voor aan de muur of op je website? Doe dan iets tijdloos aan, dan kun je er voorlopig mee voort.
 • Representatief voor jouw branche of doelgroep.
  Is het in jouw baan normaal in pak te gaan? Kom dan in pak voor de fotoshoot.
  Maar werk je als fysiotherapeut? Doe dan gewoon lekker aan wat je altijd aan hebt. Sportkleding als je mensen begeleidt tijdens het sporten of lekker zittende maar representatieve kleding als je alleen masseert.
 • Houd rekening met de achtergrond.
  Waar gaan we foto’s maken? Gaan we naar het bos? Doe dan niet iets volledig groens aan. Gaan we naar de duinen? Beige valt wat weg. Wil je wel rust in de foto? Kies dan foto’s die wel passen bij de achtergrond, maar niet meteen wegvallen. Zoals de shoot tussen de bloesem, daar had de dame een roze outfit aan. Dat kleurt mooi bij de bloesem, maar ze valt niet weg.
 • Neem meerdere setjes mee. Dan kunnen we samen kijken wat past bij de achtergrond, je kan in meerdere outfits op de foto (lijkt het niet alsof ze allemaal op dezelfde dag gemaakt zijn) en bij evt vlekken heb je meteen een extra outfit mee.
 • Doe geen grote voorwerpen in je zak (zoals een telefoon…).
  Hopelijk zie ik dit ook tijdens de shoot en geef ik het aan. Maar gezien we met veel dingen bezig zijn op dat moment, herhaal ik het ook hier. Zodat jij er hopelijk ook aan denkt!

[tg_masonry_gallery gallery_id=”7448″ layout=”contain” columns=”3″]

Ik hou van kleur

De meeste fotografen zullen zeggen dat je het beste een lichte kleur aan kunt doen. Maar ik hou van kleur en zal dat dus zeker niet zeggen. Kleur kan zoveel doen voor iemand en kan ervoor zorgen dat de foto echt tot leven komt.

Ik ben geen kleurenadviseur dus zal geen gedetailleerd advies geven. Maar je kunt zelf wel nadenken (of met mij bespreken) wat je met de foto wilt zeggen en dus kiezen voor een felle of juist wat rustigere tint. Kijk ook goed naar de achtergrond, zoals eerder gezegd. Rood in de natuur zal juist opvallen, maar een lichtere groen/oranje tint in een herfstig bos zal juist zorgen voor een rustig beeld.
Stuur me gerust een foto door van wat je wil dragen zodat we samen kunnen kijken wat het beste past.

Google eens op kleuradvies als je geen idee hebt wat bij jouw haar en huidskleur past.

 

Vergelijkbare berichten