familie fotoshoot ndsm

Tips fotoshoot locaties in Amsterdam, deel 2

Tips nodig?!

Je fotoshoot staat geboekt. Of het nu een familieshoot, personal branding of portretshoot is, je vraagt je nu vast af: waar zullen we de fotoshoot doen? Als fotograaf geboren en getogen in Amsterdam geef ik je graag wat tips en suggesties.

In mijn vorige blog gaf ik wat algemene tips en tips voor Amsterdamse locaties in de natuur. Nu geef ik je graag wat meer ‘urban’ oftewel stedelijke tips.
Wil je liever net buiten Amsterdam, dan geef ik hier graag wat tips.

Wat past bij jou?


Kies wat beter bij jou past:

 • Buiten in de natuur: park, bos, strand of duinen.
 • Buiten met een stedelijke achtergrond (of dorp uiteraard): mooie straatjes, grachten, huizen, etc.
 • Buiten met een industriële, stoere look: graffiti, etc.
 • Binnen in een café/kroeg/relaxte omgeving
 • Of heb je een heel ander idee, je favoriete bibliotheek/museum, de speeltuin of kinderboerderij waar jullie altijd heen gaan, ik hoor het graag.
 • Geen idee? Ik denk graag met je mee!

Leuke buurten:

Kies jij voor ‘buiten met een stedelijke achtergrond’? Hier wat tips van fijne buurten in Amsterdam om foto’s te laten maken.

 • Grachten
  Wat maakt Amsterdam? De grachten uiteraard! Fijne plek voor een portret of loveshoot.
  We maken dan vooral gebruik van de kleinere grachten en niet de grote of de plekken recht in de binnenstad. Dit om de drukte te vermijden en de bewoners wat rust te gunnen 😉
 • Nieuwmarkt omgeving
  Nieuwmarkt buurt is uiteraard een van de oudste buurten van Amsterdam. Er valt dus echt genoeg te fotograferen! Hiervoor zoeken we de achteraf straatjes wat op. Grachtjes, mooie deuren, trappetjes, planten voor de huizen, etc.
  Extra fijn aan deze buurt is dat er wat minder auto’s geparkeerd staan. Sommige grachten zijn zelfs autoloos.
 • Bickerseiland
  Er zijn buurten in Amsterdam die bijna dorps aan voelen. Bickerseiland is er zo een. Midden in het centrum, maar toch hun eigen afgesloten deel.
  Kleine straatjes, heleboel mooie tuintjes, grachten (uiteraard), zelfs een kinderboerderij.
  En het mooiste? De meeste straten zijn autovrij!
 • Zuidas
  Ben je meer op zoek naar zakelijke foto’s en wil je dat zakelijke gevoel ook in je foto terug zien? De Zuidas is de place to be 😉
  Genoeg hoge kantoorgebouwen en mooie achtergronden voor je foto.
 • Durgerdam of dijken in Noord
  Ben je ook weer niet echt een stadsmens maar hou je van het kneuterige, oud-Hollandse huisjes met wat natuur? Dan is Durgerdam perfect voor jou.
  Veel water, fijne steigertjes en grasvelden, was wat droogt in de wind en knusse huisjes.
  Buiksloterdijk ligt wat centraler, op loopafstand van Noorderpark metrohalte, en biedt ook genoeg kleine knusse huisjes en groen als achtergrond.
 • Kleurrijke huizen
  Als je net als ik bent, dan wil je vooral kleurrr 🙂
  Ik weet een fijn plekje in Amsterdam Noord waar veel gekleurde huizen staan en we dus alle kanten op kunnen.
  Extra voordeel: de achtergrond is heel basic en rustig waardoor alle aandacht naar jou gaat.
 • Je eigen buurt!
  Het belangrijkste voor mij is dat jij je op je gemak voelt en het liefst iets hebt met de plek waar we zijn. Wat is er dan beter dan je eigen buurt?! Of denk eens aan de buurt waar je bent opgegroeid.

Industrieel:

Mag het van jou wel een beetje rauw zijn, niet zo netjes? Hou je van street art of passen de kleuren en de rauwheid wel bij wat je uit wil stralen?
Enkele tips:

 • NDSM
  Uiteraard het NDSM terrein in Amsterdam Noord. Het is er heerlijk rauw (hoewel het steeds minder wordt), de street art verschilt per week en we kunnen er veel kanten op. Het is een oud scheepswerf en veel wat er staat komt daar nog vandaan. Kinderen kunnen los, rennen, springen, vliegen, een hoop kan.
  Pluspunt: er is een grote loods waar we naar binnen kunnen mocht het opeens gaan regenen. Mocht je het willen combineren met wat zakelijke foto’s, zijn er ook veel nieuwbouw kantoorgebouwen op loopafstand. En genoeg terrassen, mocht je dat graag willen.
  Nadeel: bij grauw weer / in de winter kan het NDSM wat somber over komen en lijkt dat rauwe wat verwaarloosd ipv authentiek.
 • Amsterdam Noord
  Maar het NDSM is niet het enige rauwe in Amsterdam Noord. Er is genoeg! Er zijn veel horeca plekken die opgebouwd zijn met restmateriaal voor tijdelijk gebruik. Denk bijvoorbeeld aan De Ceuvel, de Verbroederij en het Hamerkwartier met Skate Cafe, FC Hyena, etc.
  Let wel op: als je bij horeca gelegenheden naar binnen wilt moet ik wel van tevoren toestemming vragen.
 • Zaandam
  Een locatie die ik altijd vergeet maar die zo fotogeniek en divers is! Het Hembrugterrein in Zaandam! Vroeger een plek waar wapens werden geproduceerd, nu is het een fijne plek met veel natuur, verlaten gebouwen, gebouwen vol streetart en ook wat hippe terrasjes tegenwoordig.
 • Amsterdam Nieuw-West
  In Nieuw-West zit het Street Art Museum en valt er echt genoeg te bekijken qua street art.
 • Elke buurt
  In elke buurt is uiteraard wel een rauw randje te vinden en zijn er wel wat viaducten met graffiti of echt mooie, grote gebouwen met echte Street Art. Ik weet ook hele mooie plekken in Amsterdam Oost en Zuidoost. Neem eens een kijkje op deze street art kaart voor inspiratie.

Binnen locaties:

Horeca

Wil je liever binnen in een café of koffietent op de foto? Omdat je nu eenmaal een kroegtijger bent of omdat het te koud is voor buiten. Helemaal prima.
Er zijn heel mooie plekken in Amsterdam. Welke we kiezen is zo persoonlijk. Dus ik hoor graag je wensen qua sfeer of kleuren (voor personal branding) en denk dan graag met je mee.

Let op: voor horeca locaties moet ik wel altijd toestemming vragen. Ze zijn helaas – door de populariteit van Instagram – niet altijd meer enthousiast. Het helpt enorm mee om op een voor hun rustig tijdstip af te spreken ipv spitsuur. Dan hebben de andere aanwezigen te veel last van ons.

Daglichtstudio’s

Er zijn tegenwoordig ook meerdere locaties te boeken. Ingericht met bank of bed (leuk voor een babyshoot, samen stoeien op het bed!). Velen zijn vrij basic van kleur: beige, wit, maar gelukkig komen er ook steeds meer kleurrijke beschikbaar. Maakt mij blij 😉
Deze zijn wel betaald. Maar mocht je het overwegen, laat het me vooral weten. Ik heb wel enkele favorieten!

Overig:

De opties zijn eindeloos echt! Enkele suggesties voor gezinsshoots met kinderen:

 • Speeltuin
 • Kinderboerderij
 • Dierentuin
 • Lekker thuis, al spelend, als een gezinsreportage

Dit zijn de suggesties in Amsterdam. Mocht het ok zijn om te reizen, kijk dan ook naar mijn suggesties in de regio!

Liever een andere locatie voor je fotoshoot?

Zit jij liever tussen de bomen dan tussen de gebouwen? Hier geef ik tips voor goede parken en natuurgebieden in Amsterdam.
En hier geef ik tips voor gebieden buiten Amsterdam, maar wel nog in de regio.

Vragen of klaar om te boeken?

Schroom niet en neem vooral contact met me op!

Vergelijkbare berichten