Nieuwe tijden, nieuwe maatregelen

*update 29 september

2020 is een raar jaar… Maandelijks veranderen de regels wel weer. Maar het is voor een goed doel: veiligheid voor iedereen.
Ik leg jullie graag uit wat de maatregelen betekenen voor mijn fotoshoots en welke maatregelen ik zelf tref.

Basis maatregelen

Ten eerste:  Ik neem de maatregelen serieus. Ik woon alleen en hou me aan de 1,5 meter afstand-regel. “Beter voorzichtig dan achteraf spijt.”

Voor mij zijn de basis maatregelen dus heel logisch:

 • We houden 1,5 meter afstand ten alle tijden.
  Dit is geen probleem voor mij en zal het resultaat niet beïnvloeden. Ik heb lenzen die je alsnog dichtbij kunnen brengen en kan nog steeds mooie close-ups maken. Daarnaast was ik al nooit de fotograaf die je handen of armen aanraakte om ze op de juiste plek te zetten.
  Het enige wat ik er tot nu toe van merk is dat ik je uit moet leggen welk haartje omhoog staat ipv het zelf even te doen 😉
 • We verzetten de afspraak als een van ons (of iemand in je huishouden) benauwdheids-, verkoudheidssymptomen of koorts heeft. Blijft het langer aan, dan doe ik eerst een test om te zien wat het is.
 • Ik was mijn handen goed voor aanvang van de fotoshoot. We raken elkaar op zich niet aan, maar fijn wel gewoon te doen.
 • We doen de shoot het liefst buiten op een niet-drukke plek. Wordt het te druk, dan gaan we op zoek naar een rustigere plek.
  Maar ook dat is niet heel anders dan hoe ik het normaal doe, want we willen wel mooie foto’s van jou en niet de 50 mensen achter je.
 • De locatie bedenken we zo dat we beiden zo min mogelijk met het OV hoeven, maar het met de fiets of auto kunnen doen.
 • Goede communicatie is belangrijk: geef aan als iets niet goed voelt.

Gezin shoot

Een fotoshoot met alleen jouw gezin, allemaal hetzelfde huishouden, kan zonder problemen. We houden uiteraard 1,5 meter afstand en doen de shoot het liefst buiten: strand, bos, speeltuin, tuin, etc. Mooi juist met de herfstkleuren nu!

Een gezinshoot kan ook thuis plaats vinden. Ik kom in mijn eentje uiteraard en dat mag nog gewoon (max 3 mensen op bezoek thuis momenteel). We houden wel echt afstand binnen en het liefst alleen in wat grotere ruimtes of ik maak foto’s vanaf de deuropening. Ik was goed mijn handen bij binnenkomst en we houden elkaar op de hoogte van evt klachten.

Newborn shoots

Voor newborn shoots gelden uiteraard dezelfde basisregels. Qua locatie doen we de shoot wel binnen, maar wel alleen in de grotere ruimtes in huis waar ik afstand van jullie kan houden. Vaak doe ik de shoot in de woonkamer, jullie slaapkamer en de babykamer. Die laatste is vaak klein, dus we overleggen samen wat mogelijk is.
Gezien huizen vaak kleine ruimtes zijn waarin de 1,5 meter afstand al ingewikkeld is, doen we de newborn shoot alleen met papa, mama, de baby en evt 1 a 2 broertjes en zusjes. Opa’s, oma’s of andere familieleden kunnen helaas in deze periode niet mee doen aan deze fotoshoot.

Uiteraard was ik goed mijn handen voordat ik van huis weg ga en graag was ik mijn handen ook voordat ik aan de slag ga.

Zakelijke shoots en portretten

Zakelijke shoots en portretten zijn 1 op 1 en kunnen dus gewoon doorgaan. Hou er rekening mee dat je in veel horeca gelegenheden nu niet altijd terecht kan om foto’s te maken. Ik bel altijd vooraf om het af te stemmen en samen een rustig moment te kiezen waarop we niemand in de weg zitten. Het is dus goed flexibel te zijn en samen meerdere locaties te bedenken die we kunnen bellen. Ik help hier uiteraard graag mee.

Buiten en in een grote kantoor ruimte kan sowieso. Er bestaan ook mooie plekken die je af kunt huren, ik help graag met brainstormen welke bij jou past.

Familie shoots

Familieshoots met meerdere huishoudens zijn ingewikkeld nu. Er moet nog steeds 1,5 meter afstand gehouden worden tussen verschillende huishoudens. Ik hou mij als fotograaf aan deze regel, gezien de boete bij overtreding te hoog is (€4000,-). Daarnaast zijn er maximale aantallen met hoeveel we nu nog mogen samen komen. Normaal zeg ik: we kunnen er creatief mee om gaan en met behoud van de afstand toch iets leuks van maken. Maar de komende tijd zijn er strengere regels juist om erger, nog een lockdown, te voorkomen. Ik raad daarom aan even te wachten met een grote familiefoto tot er weer meer mag.

TIP: De 1,5 meter afstand gaat dit jaar niet weg. Boek je in 2020 toch, terwijl deze maatregelen gelden, een familieshoot? Ik bied jullie graag aan dat zodra de maatregelen in 2021 worden opgeheven ik gratis een 30 minuten shoot met jullie doe om de gewenste groepsfoto’s nog een keer te maken zonder afstand. De shoot is gratis en op een locatie bij mij in de buurt, je betaalt alleen voor de foto’s die jullie kiezen.

Overig

Heb je verder nog vragen? Neem gerust contact met me op!

Vergelijkbare berichten